Onder de naam Ariadne Olivier schreef ik in oktober 2012 mijn eerste boek. Een door Agatha Christie geïnspireerde ouderwetse detective, genaamd ‘Een duidelijk gevoel van onbehagen.’

Waar dat boek over gaat?

In het ooit statige, maar nu vervallen landhuis Westmacott Mansion viert sir George Westmacott samen met familie, vrienden en bekenden Pasen. Deze gebeurtenis blijkt het startschot voor een reeks noodlottige voorvallen. Uiteindelijk is miss Mallowan – een goede verstaander herkent hierin een andere onwaarschijnlijke speurneus vermomd als lief oud dametje – nodig om licht op de zaak te werpen. Lukt het haar een koelbloedige moordenaar een definitief halt toe te roepen?

Geïnspireerd door Agatha Christie schreef ik  deze ouderwetse whodunnit, met meer dan een knipoog naar de verhalen van de enige echte grande dame van de detective.

 

Waarom ‘Ariadne Olivier’ ?

Dit eerste boek is een detective, geschreven voor mijn broer en mijzelf, bedoeld als hommage aan Agatha Christie. Ik wilde dit ook uitdrukken door een schrijversnaam te gebruiken die iets met deze schrijfster te maken heeft. Ik koos voor Ariadne Olivier, de vernederlandste versie van Ariadne Oliver.

Deze vrouw was een deels op Christie zelf gebaseerde schrijfster die in enkele van de Poirot boeken voorkomt. Hoewel Agatha Christie bekend stond als iemand die meer luisterde dan ze praatte, en Ariadne Oliver behoorlijk extravert is, is zij, net als Agatha Christie, eigenzinnig, apart, chaotisch en sympathiek. Zo mag ik, op goede dagen, ook graag aan mezelf denken. Bovendien was Ariadne in de Griekse mythologie de vrouw die door haar scherpzinnigheid een uitweg wist te bedenken uit het betoverde doolhof van de minotaurus. Door haar draad uit te rollen en deze weer te volgen kwam Theseus weer heelhuids bij haar terecht. Nog steeds wordt er gerefereerd aan de draad van Ariadne als er een oplossing gevonden moet worden in een moeilijke situatie. Leek mij wel toepasselijk bij het verzinnen van een ingewikkeld plot voor een detectiveverhaal. Al met al genoeg reden dus om mij deze bijzondere naam toe te eigenen bij het schrijven aan dit boek.

Volgend boek?

Het volgende boek dat ik ga schrijven is een non fictie boek. Deze schrijf ik onder mijn eigen naam.